dijous, 11 d’abril del 2013

SORTIDA A SANT MIQUEL DEL FAI


08:15/08:30 Sortida de Corbera. Recollida a les principals parades de l’ Autocorb10:00 Arribada i començament de la visita guiada per Caldes de Montbui.
De la mà d'un guia especialitzat visitarem les antigues Termes Romanes de finals del segle II aC, la Font del Lleó, que dóna aigua a 74º de temperatura, el menjador modernista de l'antic balneari de Can Rius, el safareig termal de la Portalera, on encara avui s'hi renta la roba, el safareig termal dels malalts i el Molí de l'Esclop.
El Museu Thermalia de Caldes de Montbui és un centre dinamitzador de la cultura i la tradició termal de la vila. El trobareu allotjat en un edifici de l'època medieval que fins els anys 70 feia la funció d'hospital i servei de banys termals. L'estructura del s. XIV va ser reformada als anys 80 i conserva les arcades de l'entrada, tres banyeres del segle XVIII i l'encavallada del pis superior..
13:00 Dinar al Camping-Restaurant El Pasqualet
16:30 Visita a Sant Miquel del Fai
El priorat de Sant Miquel del Fai va ser un lloc de culte habitat per una comunitat de monjos benedictins des del segle X fins al segle XVI. Va ser fundat per Gombau de Besora, senyor feudatari del Castell de Montbui, després de rebre en donació dels comtes de Barcelona Ramon Borrell i Ermessenda l'alou del Fai l'11 de juny del 997[1] la cova on es venera sant Miquel Arcàngel.. El 1006 ja funcionava el monestir com a tal, aprofitant com a església la primitiva de Sant Miquel. Començà essent un monestir independent, però el 1042 es vinculà a Sant Víctor de Marsella. Al llarg de la història rebé nombroses i importants dotacions, entre les quals Sant Vicenç de Riells el 1043 i Sant Julià de Lliçà d'Amunt el 1148, a més de moltes rendes diverses. A principis del segle XIV la comunitat es fixà, en un prior, dos monjos i dos beneficiats, però amb el temps anà decaient, fins que quedà amb un o dos monjos, tan sols, i un capellà encarregat de la parròquia annexa. Aquesta parròquia, de primer era a la propera església de Sant Martí del Fai, però es traslladà a l'església del monestir, més ben preparada. Malgrat la decadència que sofria, es féu en aquell moment la gran casa prioral, ja que la decadència era de la comunitat, no de les seves rendes. El 1567 el monestir fou secularitzat i les seves rendes donades a l'ardiaca menor de la catedral de Girona; foren aquesta ardiaques qui en tingueren la possessió, i foren ells qui feren les darrers obres importants: el pont sobre el Rossinyol i l'escala d'accés al monestir que forada la roca (feta el 1592, segons la inscripció que hi consta). Eren ells qui feien de prior, i nomenaven el sacerdot que tenia cura de la parròquia. El 1832 fou abolit el priorat, i el 1835 va ser espoliat i venut. D'aquesta manera va passar a mans particulars, que a la segona meitat del segle XX i primers anys del XXI convertiren el lloc en un destí turístic important. L'explotació comercial del lloc no ha estat prou curosa, i alguns elements antics han estat destruïts sense cap mena de criteri ni planificació.

18:30 Retorn a Corbera

19:15 Acomiadaments  a totes les parades de l’Autocorb

Per tal d’organitzar correctament és indispensable confirmar la vostra assistència al telèfon 93 650 02 32,  abans de dimarts 16 d’abril.

Us hi esperem a tots!                                                                                                                       La Junta

Cuadro de texto: Menú  Pica Pica   (Olives d’El Pasqualet, llonganissa de Caldes, bull de la comarca, pernil de Terol, amanida verda, assortit de trites, bunyols de bacallà, faves a la catalana  Segons a escollir  Albergínies farcides de carn i gratinades amb beixamel  Peus de porc amb salsa  Galtes de porc amb fredolics  Conill amb llenegues  Bacallà gratinat amb mussolina d’alls  Rap a la marinera  Llom a la brasa amb patates  Escalopa amb patates  Postres a escollir  Crema catalana  Flam de la casa  Gelat de vainilla amb xocolata calenta  Carquinyolis de Caldes amb moscatell     Vi, Aigua Mineral, gasosa i cafè     


Cuadro de texto: PREU  42 € socis  45€ no socis